Teleurstelling. Over de eerste ervaring met een uitgever

Waar ik in november nog blij dansend door de kamer ging omdat mijn verhaal in een verhalenbundel werd gepubliceerd, is dit inmiddels ver weggezakt. Begrijp me niet verkeerd, het boek is inmiddels binnen, maar het heeft wel heel.erg.veel.moeite.gekost…

Als beginnend schrijver loop je vaak tegen teleurstellingen aan. Mijn eerste ervaring met een uitgever, die van de verhalenbundel waarin mijn verhaal is gepubliceerd is hier één van. De blijdschap na het eerste mailtje van de uitgever was namelijk van korte duur.

Maandenlang heb ik samen met een aantal andere auteurs de uitgever gestalkt of en wanneer het boek gepubliceerd zou worden en beschikbaar zou zijn voor ons. De communicatie verliep niet geheel vlot, ik hoopte natuurlijk dat dit kwam omdat hij zo druk bezig was met ons boek. Heen en weer mailen (en dreigen langs te komen om de boeken op te halen) resulteerde uiteindelijk in actie, het boek was gepubliceerd en zou snel onze kant op komen (meerdere malen). Enkele auteurs hadden een stapel van de bundel besteld  en vooruitbetaald om deze in hun kringen te verdelen, ik wilde eerst het auteursexemplaar afwachten om te lezen wat de kwaliteit was en of ik wel aan mensen om mij heen wilde adviseren het te kopen. Naarmate de tijd vorderde kwamen er meer negatieve verhalen naar voren over de uitgever. Deze uitgever is inmiddels zelf ook als schrijver begonnen, wellicht dat zijn aandacht en prioriteit daarom niet meer bij de verhalenbundel en andere publicaties lag.

Omdat het zo lang duurde voor ik een exemplaar ontving (vorige week), zijn de mensen afgehaakt en dat is begrijpelijk. Ik kan hen namelijk niet garanderen dat zij een exemplaar ontvangen als ik hem voor ze bestel, en dat is best teleurstellend. Ook had ik graag de bundel wat actiever willen promoten, via deze website maar ook via social media en mensen om mij heen, zodat zowel de uitgever en de auteurs wat meer publiciteit zouden krijgen.

Als het verloop met de uitgever beter was geweest had ik nu vol enthousiasme kunnen vertellen dat het écht een tof boek is geworden met leuke verhalen door goede en creatieve auteurs geschreven. Ik ben trots dat ik naast hen op de cover mag staan. Maar ik kan niet aanraden het boek te kopen, gewoonweg omdat ik niet weet of je het boek dan zult ontvangen. En dat is best teleurstellend.

 

Verhalenbundel Koffietafel

Verhalenbundel Koffietafel

2 replies on “Teleurstelling. Over de eerste ervaring met een uitgever”

  1. André Verkaik schreef:

    Ik deel jou ervaring met deze uitgever, in een vorige venture van hem, PAMAC, en samen met een aantal auteurs doen we wat we kunnen om dit soort praktijken aan de kaak te stellen en indien mogelijk tegoeden terug te krijgen met behulp van een incassobureau. De SRA, Stichting Rechtshulp Auteurs, onderdeel van de VSeV (Vereniging voor Schrijvers en Vertalers) en gelieerd aan stichting LIRA, steunen ons met Juridisch advies. Dat neemt nog niet het rotte gevoel weg dat je krijgt als je een malafide ondernemer je geesteskindje misbruikt voor eigen gewin. Maar ja, dat verhaal pakt niemand meer van je af. Blijf schrijven, blijf publiceren, what doesn’t kill you makes you stronger. André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *