Hebban Reading Challenge – update 1

Whoop whoop! Voor het einde van januari had ik het eerste boek voor de Hebban Reading Challenge gelezen!

Het is nogal een strijd in mijn hoofd ‘s avonds. Ga ik lezen of ga ik schrijven? In januari won het lezen het van het schrijven, hoewel ik wel een verhaal heb geschreven voor de schrijfwedstrijd Rotterdam Schrijft (je kunt nog tot 12 maart mijn verhaal liken op Sweek, maar door het alleen al lezen ervan maak je me erg gelukkig!)

De Weg – Cormac McCarthy

Het eerste boek dat ik heb gelezen voor de Hebban Reading Challenge was De Weg van Cormac McCarthy. Het is een post-apocalyptisch verhaal waarin de doorreis van een vader en een zoon vanuit het oogpunt van de vader wordt verteld. Als lezer verwachtte ik dat ik door de manier van vertellen al snel mijn aandacht zou verliezen. McCarthy heeft ervoor gekozen om geen gangbare schrijfstijl en opmaak te gebruiken en maakte zo een chaos in mijn hoofd. De dialogen tussen de vader en zoon waren kort en als in een scenario geschreven en er werd regelmatig afgewisseld tussen het heden en flashbacks naar het verleden. Daarbij was er geen hoofdstukaanduiding en liep het verhaal in één stuk door. Maar ik kreeg al snel orde in de chaos, kon níet stoppen met lezen en vond alles dat tussen mij en De Weg stond ronduit ergerlijk.

Als schrijver was ik geïntrigeerd door de schrijfstijl en opmaak van het boek. In het verhaal waar ik nu voor schrijf heb ik namelijk ook voor een ‘anders dan anderen’ opmaak gekozen. Gewaagd? Ja, natuurlijk. Maar aan de andere kant is het ook een manier om op te vallen, mocht het ooit gepubliceerd worden en een publiek anders dan mijn naasten bereiken. Daarnaast heeft mijn verhaal ook een post-apocalyptisch thema en is het altijd interessant om te zien hoe andere schrijvers zo’n dertien-in-een-dozijn thema een eigen draai geven.

Dus zowel de lezer als de schrijver waren blij verrast door dit boek, de eerste die ik van mijn lijstje voor de Hebban Reading Challenge kan afstrepen! Het boek is overigens ook verfilmd. Deze wil ik graag gaan kijken, maar staat voor nu alleen nog maar op de planning.

Volgende boeken

Volgende boeken op de plank: The Tell-Tale Heart and other writings van Edgar Allan Poe of The Great Gatsby van  F. Scott Fitzgerald

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *