Dingen die je doet als je aan NaNoWriMo meedoet

Een aantal dingen die je doet als je aan NaNoWriMo meedoet (ofwel op een ander moment in het jaar aan jouw boek werkt). Behalve schrijven dus…

Carrière stappen overdenken

Als schrijver in Nederland (of je nu wel of niet gepubliceerd bent) heb je vaak nog een carrière naast het schrijverschap. Ik heb bijvoorbeeld twee studies gedaan alvorens ik in één van mijn bijbaan functies (secretaresse) ben blijven hangen en besloot dat ik nog een studie wilde doen om voor de klas te kunnen staan. En nee dit was bij mij niet allemaal omdat ik mijn persoonlijke ontwikkeling ben gaan overdenken naar aanleiding van het ontwikkelen van de karakters in mijn boek. Maar bij het neerzetten van je personages leer je vaak meerdere aspecten van functies kennen die je normaal gesproken niet zou kennen. Een van de personages van mijn boek is bijvoorbeeld dokter. Nu heb ik niet gestudeerd voor dokter dus kan ik niet allerlei medische termen door mijn boek heen gooien, maar ik weet wel ineens wat het verloop van een virus is en dat deze zich in de ventromediale hypothalamus heeft genesteld.

Kennis verdiepen

Je wilt precies weten hoe een ogenschijnlijk makkelijke actie van je personage verloopt. Het personage weet misschien wel precies wat hij doet, maar jij moet het ook weten! Dus dan ga je de raarste dingen Googelen en hoop je dat de FBI niet meeleest… Ik heb weleens gegoogeld hoe je ricine maakt, het gif dat in de serie Breaking Bad wordt gebruikt of hoe een pandemie verloopt. Vandaag heb ik door een YouTube instructiefilmpje geleerd hoe je een lekke band vervangt bij een camper. Ookal heb ik zelf geen camper.

Jezelf verliezen in het onderzoek

Hoewel ik normaal gesproken een plantser ben en ik probeer het grootste deel van het onderzoek voor mijn boek voor NaNoWriMo te hebben gedaan zodat ik in november vol kan schrijven, ben ik dit jaar misschien wel meer een pantser. Het plot was er al omdat ik verder schrijf aan mijn boek van NaNoWriMo 2017, maar ik heb pas gisteren mijn tijdlijn in orde gemaakt dus ik heb nog veel onderzoek te doen. Zoals in het vorige punt besproken vervangen van de lekke band. Heel interessant maar het is ook wel interessant om aaneensluitend te kijken naar filmpjes over camperverhuur – kampeerreizen naar Noorwegen – top 10 must sees in Norway – Top 10 most beautiful hikes in the world – Hiking with bears – Googelt naar klimcursus – wacht wat? Ook wel bekend als het “huh-hoe-kom-ik-daar-nou-weer” moment.

Flexibel omgaan met wordcounts

“Tja, ik schrijf niet áán mijn boek maar wel óver mijn boek in mijn blog dus die woorden tellen eigenlijk ook mee voor de wordcount!”

 

Happy NaNoWriMo iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *